Zoeken

In het buitenland gestrande Marokkanen dreigen met hongerstaking

1 mei 2020 - 18:00 - Marokko

©

Ruim 22.000 Marokkanen zitten sinds medio maart vast in het buitenland vanwege de sluiting van de grenzen en het luchtruim in Marokko. Hun geduld raakt op en protestacties worden gepland.

Marokko belooft al weken de repatriëring te regelen van zijn gestrande onderdanen. De tijd dringt voor velen van hen die zonder geld, verblijfplaats of familie in het buitenland vastzitten.

Velen oordelen dat ze geen risico meer zijn voor de verspreiding van het coronavirus en dat het uitstel van hun repatriëring niet meer kan worden gerechtvaardigd. Marokko houdt vol dat "het recht op een terugkeer" onbetwistbaar is maar een juiste voorbereiding vereist.

EcoActu bericht dat de gestrande Marokkanen ook niet begrijpen waarom andere landen hun onderdanen wel repatriëren, met name vanuit Marokko. Het merendeel hoopte voor de Ramadan terug thuis te zijn.

Marokkaanse ambassades en consulaten proberen hen te steunen door voor een verblijfplaats, voedsel en medische zorg te zorgen. Maar het budget daarvoor blijft krap, 7 euro per dag en per persoon. Bovendien stijgt het aantal hulpaanvragen dagelijks.

De gedupeerde reizigers hebben als gevolg van deze situatie besloten om actie te ondernemen. Volgens een in Frankrijk gestrande Marokkaanse onderdaan wordt onder meer een hongerstaking gepland om de Marokkaanse autoriteiten onder druk te zetten en hun repatriëring te eisen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team