Zoeken

Britse koningin eert honderdjarige moslim

13 oktober 2020 - 11:40 - Wereld

©

Vanwege zijn betrokkenheid bij de strijd tegen het coronavirus wordt Dabirul Islam Choudhury, een 100-jarige Bengaal en inwoner van Londen, toegelaten tot de Nationale Orde van het Britse Rijk.

Hij heeft de onderscheiding ontvangen van de koningin van Engeland omdat hij geld heeft ingezameld voor slachtoffers van het coronavirus in zowel het Verenigd Koninkrijk als in Bangladesh. Choudhury heeft 420.000 pond (circa 470.000 euro) ingezameld door tijdens de maand Ramadan 970 rondjes te lopen in zijn tuin van 80 meter breed. Hij hield deze actie tijdens de lockdown terwijl hij aan het vasten was, meldt de krant The Independent.

Zijn inspanning was onderdeel van de humanitaire operatie Ramadan Family Commitment (RFC), georganiseerd door de Brits-Bengaalse televisiezender Channel S. Uiteindelijk is door dit initiatief 116.000 pond gedoneerd aan de NHS, de nationale gezondheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk, terwijl de rest van de opbrengsten is verdeeld onder 30 liefdadigheidsinstellingen die in Bangladesh en ongeveer 50 andere landen werken.

Dabirul Islam Choudhury maakt er geen geheim van dat hij trots is op deze prestatie. Zijn zoon zegt: "Waar we vandaan komen in Bangladesh, krijgen we niet veel erkenning voor het werk dat we doen. Dit is dus voor alle mensen die hebben bijgedragen aan het succes van mijn vader en voor alle slachtoffers van Covid-19.", eraan toevoegend dat zijn 100-jarige vader nog meer verrassingen in petto heeft. "Hij zei dat zijn werk nog niet af is en dat hij geld zal blijven inzamelen voor degenen die getroffen zijn door Covid-19."

Choudhury, die in de jaren vijftig in het Verenigd Koninkrijk aankwam om studie Engelse literatuur te volgen, is van plan een nog grote uitdaging aan te gaan: 1000 rondjes maken in zijn tuin in Oost-Londen. Keir Starmer, de leider van de Arbeiderspartij, sprak via Twitter zijn dank uit aan Dabirul Islam Choudhury voor zijn ongelooflijke inspanning.

In juli heeft de honderdjarige Brit Thomas Moore dezelfde onderscheiding gekregen voor een vergelijkbare actie. Moore haalde uiteindelijk 32 miljoen pond op voor de NHS, meldt Saphirnews.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team