Zoeken

Bootverkeer tussen Sète en Marokko hersteld na staking

23 juni 2023 - 16:00 - Wereld

©

Op maandag kondigden de zeelieden verbonden aan vakbond CGT een staking van minimum 72 uur aan, die op woensdag zou beginnen. Daardoor strandden veel passagiers die naar Marokko wilden reizen in de havens van Marseille en Sète. Het verkeer wordt nu geleidelijk weer hervat.

De bemanning riep een staking uit om te protesteren tegen de behandeling van een wet in de Senaat op woensdag. Ze zijn tegen sociale dumping van de scheepvaart over het Kanaal en de Middellandse Zee. Door de staking bleven een aantal schepen van La Méridionale en Corsica Linea die van Marseille en Sète naar Marokko, Algerije en Tunesië varen, aan wal, en beïnvloedde de dienstregeling voor reizigers die van plan waren om hun zomervakantie in deze landen door te brengen, aldus La Provence.

Lees ook: Bootverbindingen met Marokko verstoord door staking

Myriam, haar man en hun drie kinderen kwamen in Marseille aan vanuit Lille om aan boord te stappen van de Corsica Linea-ferry met bestemming Algerije. Het gezin is gestrand in de haven van Marseille. "We zijn door de douane geweest, dus we kunnen er niet meer uit. We worden gegijzeld", klaagt Myriam. Ze kunnen niet anders dan wachten tot de situatie weer normaal wordt. "Ze gaven ons flessen water nadat we al 6 uur hadden gewacht! Mensen zijn flauwgevallen, er zijn zwangere vrouwen, bejaarden. Het is onaanvaardbaar!" klaagt de moeder, die het betreurt dat Corsica Linea hen niet heeft ingelicht over deze nationale staking.

Lees ook: Wereld-Marokkanen met vooraf gekocht ticket krijgen voorrang in Spaanse havens

Frédéric Alpozzo, algemeen secretaris van de vakbond en hoofdelektricien op Corsica Linea, vindt de staking gerechtvaardigd omdat hun "internationale concurrenten aantrekkelijkere tarieven aanbieden en onze maatschappijen verlies lijden. In dit tempo zullen we allemaal onze banen verliezen", zegt hij. De wet in kwestie is aangenomen op 28 maart en "zal alleen van toepassing zijn op het verkeer over het Kanaal". De vakbonden en gekozen vertegenwoordigers zullen op 10 juli in Marseille bijeenkomen voor een vergadering over de Middellandse Zee. Voorlopig is het verkeer weer hervat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team