Zoeken

Bart liep 242 kilometer door de Marokkaanse Sahara voor het goede doel

16 mei 2023 - 15:41 - Sport

©

Bert Beikes uit Oude Pekela heeft een aantal weken geleden deelgenomen aan de Marathon des Sables, die plaatsvond van 21 april tot 1 mei in het Marokkaanse Errachidia. De 51-jarige Pekelder liep zo’n 242 kilometer over zes dagen, door de verstikkende hitte van de Marokkaanse Sahara om geld in te zamelen voor de Wensambulance Noord Nederland.

Beikes ging er vanuit dat hij de eindstreep zou halen en had zijn hardloop-avontuur gekoppeld aan een goed doel. Hij hoopte zo veel mogelijk geld op te halen voor de Wensambulance Noord-Nederland. Het idee om mee te doen ontstond in 2016 toen hij Tom Waes op televisie de Marathon des Sables zag lopen. Op dat moment besloot Beikes: "dat ga ik ook doen". De Marathon des Sables is één van de zwaarste marathons ter wereld.

Lees ook: Lys (16) neemt deel aan zandmarathon in Marokko

Maar de finishlijn haalde hij verrassend gemakkelijk. "De temperatuur was redelijk goed en ik ben gelukkig niet ziek geworden. Twee anderen met wie ik ben afgereisd lagen de eerste dag al uit de race omdat ze ziek werden. Verder had ik gelukkig maar drie blaren. Anderen hadden hun voeten helemaal vol. Aan het einde van de dag stonden honderd blarenprikkers klaar bij de ziekenboeg. Net een slagveld", vertelt hij aan Het Dagblad van het Noorden.

Het lopen in de Marokkaanse Sahara was een hele belevenis. "De eerste dag teisterde een zandstorm onze kamp. Niet dat het kamp veel voorstelde. Samen met mijn tentgenoten sliep ik onder een stok met een zeil. Net voor de storm had ik eten klaargemaakt, maar dat kon weg. Echt alles zat onder het zand. Een andere nacht moesten we wel vijf keer de tent opnieuw opzetten. Het waaide enorm hard, we sliepen met sokken en schoenen omdat het anders weggeblazen werd. Het was de op één na heetste editie. Op een gegeven moment liep ik bij de rotsen omhoog en viel een andere deelnemer plotseling voor mij neer. Medici vertelden dat het op dat moment wel 56 graden was. Gelukkig kon ik eenmaal op de berg wat afkoelen, daar waaide een lekker windje. Het is eigenlijk levensgevaarlijk, de stenen en de hitte", vertelt Beikes

Lees ook: Zaid Ait Malek, van illegaal tot beste trail runner van Spanje

De 25-jarige Marokkaanse atleet Mohamed El Morabity kwam op 1 mei als eerste over de finish van de Marathon des Sables.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team