Zoeken

Najib Amhali openhartig over heftige coke-verslaving in Dreamschool

28 januari 2023 - 20:00 - Cultuur

©

Een nieuw seizoen van ’Dreamschool’ is deze maand van start gegaan op NPO3. In het programma worden tien jongeren gevolgd die om verschillende redenen in het onderwijs zijn vastgelopen en nu zonder diploma thuis zitten. De Marokkaans-Nederlandse cabaretier Najib Amhali is één van de Bekende Nederlanders die dit seizoen een gastles geven. Hij vertelde deze week eerlijk over zijn cocaïneverslaving aan de deelnemers.

In Dreamschool krijgen tien jongeren drie weken lang les van sprekers die hen moeten inspireren om hun leven opnieuw op de rit te krijgen. Cabaretier Najib Amhali vertelde hen over de impact van een verslaving op je leven en hoe je daarvan kunt afkicken. Zijn verhaal was zeer openhartig en zonder schaamte of schuldgevoel, schrijft Metro. In zijn gezin kwam verslaving vaker voor, maar er werd niet gesproken over gevoelens. Hij begon te drinken en te blowen, een vlucht uit de realiteit die volgens hem aanvankelijk heel goed aanvoelt. "Dan hoefde ik niet te voelen, want als ik voelde, wist ik dat ik fout bezig was", aldus Amhali.

Maar op een bepaald moment begon hij zich steeds vaker ingeklemd te voelen. "Elke keer als in nuchter was dan dacht ik: ’Oké nu stop ik’. Maar zodra het 16.00 of 17.00 uur was en ik voelde me goed, dan dacht ik: ’Ah het kan best nog wel een keer’." Op de vraag van een Dreamschool-leerling die wil weten of hij alleen of met vrienden drugs gebruikte, antwoordde de cabaretier dat het ooit begon met zijn vriendengroep. Maar na een tijd had hij niet meer genoeg aan één zakje. "Dan gaan mensen zeggen: ’Je gebruikt wel veel.’ Dus toen ben ik alleen gaan gebruiken."

Als zijn vrouw rond 22.00 uur ging slapen begon zijn dag pas met zijn vriend cocaïne, drank en gokken en als zijn vrouw wakker werd schoof hij alles opzij en zei dat hij nog aan het werken was. Op bepaalde dagen wilde hij na slechts drie uur alweer opnieuw gebruiken. "Dat de dealer zelfs tegen mij zei: ’Hé luister, ik ga nu niet weer langskomen’. Zelfs de dealer vond dat ik te veel gebruikte." Inmiddels is Amhali al vier jaar clean.

Bladna.nl