Zoeken

Vlaanderen stopt adopties uit Marokko

4 november 2013 - 12:45 - Wereld

©

De Standaard schrijft maandag dat er in Vlaanderen (België) geen kinderen uit Marokko meer mogen worden geadopteerd. Dat komt doordat er onduidelijkheid bestaat over de juridische erkenning van adoptie in Marokko.

Ruim 80 kinderen uit Marokko werden in Wallonië en Brussel geadopteerd. Maar de eerste adoptieaanvraag van Vlaamse ouders liep bij de rechtbank in Gent helemaal vast. In Marokko is er geen probleem met de adoptie door de Vlaamse ouders. Ook de Belgische procedure werd door de ouders gerespecteerd.

In eerste instantie kreeg het koppel toestemming voor een gewone adoptie, waarbij de banden met biologische ouders niet worden doorbroken. Maar het parket ging in beroep waarna de adoptie werd afgewezen.

Oorzaak hiervan is dat er in Marokko geen adoptieregeling bestaat, maar enkel de Kafala, een systeem van pleegvoogdij. Ook staat de naam van de vader op de geboorteakte van het kind, en die gaf geen toestemming voor de adoptie. Volgens de advocate van het Vlaams koppel is het een fictieve naam dat de mama had ingevuld omdat ze de vader niet kende.

De adoptieouders, bij wie het 4-jarig jongetje al twee jaar woont, gaan in cassatie en hebben een verzoek tot voogdij ingediend.

De Vlaamse adoptieambtenaar Ariana Van den Berghe die de zaak nauw volgt, zegt dat er tot de beslissing in Cassatie, uit voorzorg geen Marokkaanse kindjes meer mogen worden geadopteerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team