Zoeken

Algerijnse oud-politicus Amar Saâdani strijkt neer in Marokko

6 april 2021 - 15:40 - Wereld

©

De Algerijnse ex-politicus Amar Saâdani, heeft zijn toevlucht tot Marokko gezocht. De voormalige secretaris-generaal van de politieke partij FLN en oud-voorzitter van het Algerijnse parlement vreest juridische vervolging in zijn thuisland. Hij is per direct vanuit Portugal naar Marokko vertrokken toen bleek dat hij niet veilig was voor de Algerijnse justitie in het Europees land.

Volgens de krant Le Soir’Algérie heeft het Algerijnse ministerie van justitie Amar Saâdani sinds 2018 in het vizier. De oud-politicus is twee keer gedagvaard door de rechtbank van Cheraga voor het verduisteren van grond. In 2019 verbleef Saâdani korte tijd in Neuilly-sur-Seine in Frankrijk. Later dat jaar vertrok hij naar Portugal, omdat hij in Frankrijk geen verblijfsvergunning kon krijgen voor 10 jaar.

Toen Saâdani in Portugal via het nieuws vernam dat de voormalige CEO van het Algerijnse olie- en gasbedrijf Sonatrach, Abdelmoumen Ould Kaddour, in de Verenigde Arabische Emiraten was gearresteerd, besloot hij om naar Marokko te vertrekken.

Vooruitlopend op zijn vlucht naar Marokko heeft hij volgens de krant Algérie Part, woningen gekocht in Casablanca, Tanger en Marrakesh. Ook in politiek opzicht voelt Saâdani zich thuis in Marokko. Hij is een uitgesproken voorstander van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. "Ik ben van mening, vanuit historisch oogpunt, dat de Sahara Marokkaans is en niets anders", verklaarde hij tijdens een interview in 2019. Ook meent hij dat de financiële steun van Algerije aan de Polisario een doodlopende weg is gebleken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team