Zoeken

Algerije reageert op oproep Koning Mohammed VI

8 augustus 2019 - 12:20 - Wereld

©

De recente politieke ontwikkelingen in Algerije leiden mogelijk naar een heropening van de landgrenzen met Marokko. In Algerije wordt de situatie met aandacht besproken.

Marokko weigerde in de afgelopen maanden de situatie in Algerije te commenteren. Koning Mohammed VI riep tijdens zijn toespraak voor het Troonfeest ook opnieuw op tot een opening van de grenzen. En in Marokko werd de overwinning van het buurland op de Afrika Cup 2019 als een eigen overwinning gevierd.

Reda Chennouf, journalist en expert in de Marokkaans-Algerijnse betrekkingen, stelt echter dat de heropening van de grenzen niet van de nu ex-president Abdelaziz Bouteflika afhing. "Het probleem bestond al voor zijn komst aan de macht. Het is een populair en geen politiek verzoek, beide volkeren willen zonder obstakels communiceren. Bewijs daarvan is de sfeer bij de grenzen tijdens de Afrika Cup.", aldus Chennouf.

Al deze positieve ontwikkelingen moedigen Algerijnse verantwoordelijken aan om een heropening van de grenzen te overwegen. Een beroep werd gedaan op experts en academici om de voorwaarden en aan te nemen methodes voor een heropening te analyseren.

Onder de voorstellen "het vrije verkeer van personen en de oprichting van gemengde interministeriële commissies". Ook moet het vervoer van goederen en handel voorlopig verboden blijven "om de evolutie van het verkeer van reizigers te kunnen bestuderen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team