Zoeken

Het bewijs dat Koning Mohammed VI veel doet voor de heropening van de grenzen met Algerije

20 augustus 2019 - 17:20 - Marokko

©

De herhaaldelijke verzoeningsoproepen van Koning Mohammed VI aan Algerije, doen de Algerijnse jeugd reageren. Om de autoriteiten van het land onder druk te zetten werd afgelopen dinsdag een sit-in georganiseerd bij de grensovergang Kolonel Lotfi op initiatief van het Algerijns comité voor de heropening van de landgrenzen.

Le360 bericht dat de protestactie vreedzaam verliep en opnieuw aantoont dat het Algerijns volk ook de heropening van de Algerijns-Marokkaanse grenzen wenst.

Het besluit om de sit-in te organiseren werd een dag na de toerspraak van Koning Mohammed VI ter gelegenheid van het Troonfeest op 29 juli genomen. De monarch riep toen opnieuw Algerije op om alle geschillen op te lossen en voorrang te geven aan de banden van broederschap, religie, taal en goed nabuurschap "die de twee broedervolken altijd hebben verenigd".

Koning Mohammed VI zet zich sinds zijn komst aan de macht in om het conflict op te lossen, een heropening van de grenzen en een normalisatie van de betrekkingen te verkrijgen. Tijdens zijn toespraak van de Groene Mars op 6 november vorig jaar had de monarch ook opgeroepen tot een "directe en eerlijke dialoog" met Algerije en gepleit voor de oprichting van een gemeenschappelijk politiek mechanisme voor dialoog en overleg om de "cyclische conflicten" te overwinnen.

De monarch stuurde vorige maand tevens een felicitatie bericht aan de interim president van Algerije, Abdelkader Bensalah, na de overwinning van zijn land op de Afrika Cup 2019. In Marokko werd de zege van Algerije als een eigen overwinning beschouwd en uitbundig gevierd.

Maar de Algerijnse autoriteiten weigeren op de herhaaldelijke oproepen van de Koning in te gaan. De autoriteiten van het buurland worden aangemoedigd om actie te ondernemen, zoals het Algerijns volk het ook eist sinds 22 februari dit jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team