Zoeken

Belgische televisie over alcoholcontrole in Marokko

9 september 2014 - 22:48 - Marokko

©

Alcohol veroorzaakt jaarlijks 600 verkeersdoden in Marokko. De overheid wordt daarom gedwongen maatregelen te treffen zoals het gebruik van alcoholtesters tijdens politiecontroles. Maar toegeven dat er in het land een alcoholprobleem is blijft moeilijk.

De Belgische zender RTBF besteedde aandacht aan deze Marokkaanse paradox. Aan de ene kant is het ten strengste verboden voor moslims om alcohol te drinken in het openbaar in Marokko. Wie dat wel doet riskeert een gevangenisstraf van zes maanden. Aan de andere kant wordt het land gedwongen om alcoholcontroles uit te voeren om het aantal verkeersdoden te verminderen.

Volgens de journaliste van de zender zouden de meest conservatieven blij moeten zijn met de invoering van alcoholcontroles omdat "de Islam het drinken van alcohol verbiedt". Toch zit het helemaal anders. Door alcoholcontroles uit te voeren geeft de overheid in feite toe dat alcohol toegestaan is, omdat met blaastesten een alcohollimiet van 0,2 promille geldt.

Na tien jaar zijn alcoholcontroles toch werkelijkheid geworden in Marokko, althans op papier. Volgens de journaliste is het namelijk moeilijk om te weten of ze al dan niet worden uitgevoerd en of de politie werd opgeleid om blaastesten te gebruiken. De autoriteiten weigeren hierover te communiceren.

De bewuste passiviteit van de overheid wat betreft alcohol is hoofdzakelijk om economische redenen. De alcoholmarkt in Marokko is jaarlijks 4 miljard dirham waard.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team