Zoeken

"Ik wil geen Marokkaan meer zijn"

1 mei 2020 - 12:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Khalil Zeguendi, een Marokkaan uit Brussel, heeft besloten om afstand te doen van zijn Marokkaanse nationaliteit omdat zijn zieke broer al weken vastzit in Marokko. Hij beschuldigt de Marokkaanse autoriteiten ervan niets te doen om zijn repatriëring en die van 4500 andere Belgische Marokkanen te vergemakkelijken.

"We hebben intussen begrepen dat het probleem ginder ligt. De Belgische buitenlandse zaken hebben herhaaldelijk de wil geuit om de repatriëring van mensen met de dubbele nationaliteit te regelen. Marokko blijkt een terugkeer van schrijnende gevallen te accepteren - het zouden er 1700 zijn - maar niemand weet wanneer een eventuele repatriëring zal plaatsvinden. Marokkaanse media hebben het over medio juni. Dat is ver. En zonder garantie. Er staat geen enkele repatriëringsvlucht gepland.", zegt Khalil aan Belgische media.

De broer van Khalil heeft dringende medische zorg nodig en zit al zes weken vast in Tanger. Khalil wil afstand doen van zijn Marokkaanse nationaliteit om zijn onvrede te tonen. "Ik beschouw de nationaliteit als een contract tussen de Staat en de burger waar elk van de twee partijen plichten heeft. De Marokkaanse Staat voldoet niet aan zijn plichten.".

Khalil Zeguendi, die sinds 1971 in België woont, heeft volgens de geldende procedure een aangetekende brief naar Mohamed Ben Abdelkader, Marokkaanse minister van Justitie gestuurd, waarin hij hem zijn wil om afstand te doen van zijn Marokkaanse nationaliteit meedeelt. Hij zal tot twee jaar moeten wachten alvorens zijn verzoek aan Koning Mohammed VI wordt voorgelegd en wordt goedgekeurd of niet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team