Zoeken

Afschaffing vaccinatiepas "noodzakelijk" in Marokko

7 juni 2022 - 15:00 - Marokko

©

Dokter Tayeb Hamdi, medische specialist en onderzoeker op het gebied van gezondheidsbeleid, legt uit waarom de verplichte vaccinatiekaart niet langer nuttig is en moet worden afgeschaft in Marokko.

"De vaccinatiekaart draagt niet veel meer bij aan de bestrijding van de epidemie," vertelde Dr. Tayeb Hamdi aan Hespress. Hij wees er wel op dat kwetsbare 60-plussers die niet zijn gevaccineerd, een hoger risico lopen. "Gezien de lage prevalentie van het virus en het feit dat de reanimatiebezetting -0,2% bedraagt, moeten alleen de kwetsbaren en de niet-gevaccineerden hun verantwoordelijkheid opnemen. Het is niet de bedoeling dat deze groep mensen hun lasten afwentelen op de rest van de bevolking die wel een vaccinatiepas heeft", zei hij.

Lees ook: Expert verzoekt Marokko zijn grenzen te openen

Volgens de deskundige is het risico voor de volksgezondheid vandaag zeer gering, want "men kan zich niet voorstellen dat morgen de intensive care overbelast zal zijn omdat mensen niet om hun vaccinatiepas hebben gevraagd". Hij herinnerde eraan dat Marokko in oktober vorig jaar de vaccinatiepas had ingevoerd, alsook de verplichting van een derde dosis voor 18-plussers om de pas geldig te houden. "Dit was niet overal ter wereld het geval, en bovendien had de maatregel om de vaccinatiekaart op de werkplek te tonen een boemerangeffect," aldus Dr Hamdi.

Lees ook: Covid-19: epidemiologische achteruitgang in Marokko

Volgens de gezondheidsonderzoeker was het problematisch om alle vier de maatregelen tegelijk te combineren. "De vaccinatiepas had geleidelijk moeten worden ingevoerd. Maar andere factoren hebben ook bijgedragen, zoals fake news. Omdat de tegenstanders van vaccinatie in het nauw werden gedreven, konden ze zich vanuit hun hoek verdedigen, vandaar deze vaccinrem", legde hij uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team