Zoeken

Afrika Cup 2025 in Marokko: FIFA bederft feest

19 juni 2024 - 15:10 - Sport

©

De organisatie van de Afrika Cup 2025 in Marokko staat mogelijk op de helling. De oorzaak is de overlappende programmering met het WK voor Clubs van de FIFA, dat in dezelfde periode plaatsvindt in de Verenigde Staten.

Het toernooi in Marokko zou van 21 december 2025 tot 18 januari 2026 plaatsvinden. De FIFA heeft echter de WK voor Clubs gepland van 15 juni tot 13 juli 2026, met een uitgebreid deelnemersveld van 32 teams. Dit betekent dat spelers van Afrikaanse clubs tijdens beide toernooien nodig zouden zijn, wat leidt tot mogelijke conflicten met clubverplichtingen.

Lees ook: Afrika Cup 2025: CAF spreekt Marokko opnieuw tegen

Volgens het reglement van de FIFA zijn clubs niet verplicht om spelers meer dan één keer per jaar vrij te geven voor internationale toernooien met hun nationale team. Dit kan betekenen dat clubs weigeren om hun spelers af te staan voor de Afrika Cup, waardoor de organisatie van het toernooi in Marokko in gevaar komt.

Lees ook: Afrika Cup 2025: Marokko verliest strijd

De kwestie is nog complexer door lopende rechtszaken bij de Belgische rechtbanken. Vakbonden van spelers hebben bezwaar gemaakt tegen de programmering van het WK voor Clubs, met de argumentatie dat het in strijd is met de rechten van de spelers. Het Europese Hof van Justitie moet nog een uitspraak doen in deze zaak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team