Zoeken

Adidas "betreurt controverse" rond zellige-shirt Algerije

17 oktober 2022 - 13:00 - Marokko

©

Adidas heeft vrijdag bekendgemaakt dat het een akkoord heeft bereikt met Marokko over het omstreden shirt van het Algerijnse nationale elftal. Het merk zegt de ontstane controverse te betreuren.

De soap rond de nieuwe trui van de Fennecs wordt voortgezet. "Na constructieve gesprekken tussen Adidas en het Marokkaanse ministerie van Cultuur kunnen we bevestigen dat er een positieve oplossing is gevonden voor het recente probleem van de voetbalshirts voor het Algerijnse nationale elftal", aldus een verklaring van de fabrikant van sportartikelen.

Lees ook: Algerije schort contract met Adidas op na controverse voetbalshirt

Het Duitse bedrijf verklaarde dat het met betrekking tot de Zellige-affaire, heeft gekozen voor een minnelijke schikking met het Marokkaanse ministerie van Cultuur. Het departement had het merk gelast de nieuwe collectie shirts van het Algerijnse voetbalelftal terug te trekken, wijzend op de onrechtmatige toe-eigening van symbolen van het "Marokkaans cultureel erfgoed".

"Het ontwerp was inderdaad geïnspireerd op het mozaïekpatroon van Zellige, maar het was op geen enkel moment de bedoeling om iemand te beledigen", erkent Adidas. Het merk zegt, dat het een "diep respect heeft voor de mensen en ambachtslieden van Marokko" en "de controverse rond deze zaak betreurt".

Lees ook: Algerije beschuldigd van ’stelen’ Marokkaanse zellige (foto’s)

In reactie op de publieke erkenning zegt het Marokkaanse ministerie van Cultuur dat de affaire het belang benadrukt van de verdediging van "ons cultureel erfgoed en van de voorouderlijke knowhow van de Marokkaanse ambachten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team