Zoeken

Aankoop luxegoederen: Marokko leider in Mena-regio

5 januari 2023 - 23:00 - Economie

©

Tegen een achtergrond van wereldwijde inflatie, heeft Marokko de leiding genomen in de Mena-regio wat betreft aankopen van luxegoederen- en producten. Dat blijkt uit de 2022 ranking van het Mastercard Economics Institute, die de consumentenbestedingen tussen 2019 en 2022 in Afrika en de regio heeft bestudeerd.

Volgens de resultaten van een studie die het instituut in de loop van deze periode heeft uitgevoerd, is Marokko de eerste van de markten in Afrika en het Midden-Oosten wat betreft de aankoop van luxegoederen en -producten. "De uitgaven voor luxegoederen door huishoudens met een hoog inkomen zijn bijna twee keer zo snel gestegen als die van huishoudens met een laag inkomen", aldus het onderzoek.

Lees ook: Toerist geeft twee keer meer uit in Marokko dan in Tunesië

Het instituut meldt ook dat de inflatie harde klappen uitdeelde aan de landen in het Midden-Oosten en Afrika. Op veel markten is de kloof tussen rijke en kwetsbare huishoudens wat betreft de uitgaven voor dit soort goederen, aanzienlijk groter geworden. Met 71% staat het koninkrijk op de eerste plaats, gevolgd door Madagaskar (70%), Jordanië (60%), Senegal (55%), Kenia (39%) en Zambia (34%).

Lees ook: Demonstratie om "eerlijke verdeling rijkdom" in Marokko

In zijn prognose voor 2023 zegt Mastercard dat "in de belangrijkste ontwikkelde landen de uitgaven voor huisvesting als percentage van het vermogen in 2023 naar verwachting met ongeveer 4,5% zullen dalen, tot een lager niveau dan vóór de pandemie."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team