Zoeken

20% Marokkanen lijdt aan zwaarlijvigheid

6 maart 2022 - 12:20 - Marokko

©

Zwaarlijvigheid wordt een steeds verontrustender fenomeen in Marokko. Een op de vijf Marokkanen is zwaarlijvig, wat betekent dat 20% van de bevolking het risico loopt op ernstige ziekten.

Volgens gegevens van de nationale enquête 2017-2018 over algemene risicofactoren voor niet-overdraagbare ziekten, bereikt het percentage zwaarlijvigen onder volwassenen ouder dan 20 jaar 53%, waarvan 20% zwaar obees is. Zwaarlijvigheid komt meer voor in stedelijke gebieden (22,8%) dan in plattelandsgebieden (14,9%).

Lees ook: Overgewicht bij kinderen in Marokko zorgwekkend

Zwaarlijvigheid werd bij 29% van de vrouwen vastgesteld, drie keer meer dan bij de mannen (11%). Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid merkt ook op dat de verspreiding van obesitas tussen 2004 en 2017 met 34% is toegenomen.

"Het ministerie van Volksgezondheid heeft vastgesteld dat één op de vijf volwassenen in Marokko aan zwaarlijvigheid lijdt. Het is niet alleen te wijten aan een onevenwichtige voeding, maar het is een ziekte met vele factoren," zegt epidemioloog en voedingsdeskundige Professor Jaâfar Heikel over de situatie.

Als voorbeelden van dergelijke factoren noemt de deskundige "een onevenwichtig energieverbruik of een gebrek aan lichaamsbeweging, genetische problemen, de aanwezigheid van andere ziekten... Het is van groot belang deze veelzijdige dimensie van zwaarlijvigheid te begrijpen, die niet alleen verband houdt met het lichaam, maar ook met de sociaal-economische omgeving en de psychologische situatie".

Lees ook: 10 miljoen mensen met overgewicht in Marokko (video)

Om overgewicht te voorkomen beveelt een groepering van Marokkaanse artsen aan om zeer vroeg op alle niveaus in te grijpen, d.w.z. "het kind vanaf de geboorte goede voedingsgewoonten bij te brengen en te kiezen voor een veelzijdige en samenhangende aanpak tijdens de verschillende levensfasen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team