Zoeken

20 februari "maatschappelijk fenomeen, geen beweging"

19 maart 2012 - 17:30 - Marokko

©

"De protesten zijn geleidelijk aan afgestorven in Marokko" volgens Premier Abdelilah Benkirane. Beweging 20 februari ziet hij dan ook eerder aan als "een maatschappelijk fenomeen dan een georganiseerde beweging, die alle dialoog weigert".

"De protesten zijn bijna afgelopen, met uitzondering van enkele overschrijdingen in sommige delen van het land. Marokkanen reageerden redelijk en zorgvuldig op de demonstraties die voor een jaar aan de gang zijn", aldus Abdelilah Benkirane in een interview met Al Arabiya.

"Het is wel zo dat als de veiligheid niet wordt gerespecteerd, zoals het het geval was in Bni Bouayach waar demonstranten het verkeer blokkeerden, de autoriteiten actie moeten ondernemen."

Volgens de Premier zijn de Marokkanen op 20 februari 2011 gaan betogen om hervormingen op te eisen, maar ook om duidelijk te laten zien dat Marokko ook betrokken was bij de gebeurtenissen in de Arabische wereld.

Koning Mohammed VI heeft hierop gereageerd door belangrijke hervormingen aan te kondigen in zijn toespraak van 9 maart 2011. Deze hervormingen hebben voor een nieuwe grondwet en een regering met ruime bevoegdheden gezorgd, concludeert Benkirane.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team