Zoeken

Marokkaanse filmmakers verzetten zich tegen Franse nasynchronisatie

27 juli 2023 - 18:00 - Cultuur

©

De beslissing van Megarama Casablanca om de meeste vertoningen van twee Amerikaanse films in het Frans gedubd te vertonen, heeft de woede van Marokkaanse filmmakers uitgelokt. De Franse taal wordt geleidelijk aan verdrongen door het Engels, dat de voorkeurstaal is geworden van de Marokkaanse jeugd.

De interesse van Marokkanen voor het Engels blijft groeien. Dit wordt bevestigd door het verzet tegen de beslissing van Megarama Casablanca om op 19 juli de meeste vertoningen van de twee meest verwachte Amerikaanse films van dit jaar in het Frans te dubben. Het gaat om de film ’Oppenheimer’ van regisseur Christopher Nolan en de film ’Barbie’, geregisseerd door de beroemde Greta Gerwig. "Hoe kunnen we het publiek beroven van de authenticiteit van de films, vooral met het betoverende Britse accent van het hoofdpersonage in Oppenheimer?", reageren de Marokkaanse filmmakers van de groep "1895", die oproepen tot een algehele boycot van nagesynchroniseerde vertoningen.

Lees ook: Marokkanen eisen "afschaffing" Frans op school

De groepering roept ook op om negatieve beoordelingen te laten op Google totdat de directie van de bioscoop haar standpunt herziet. Volgens de filmmakers moet de filmkunst in zijn originele vorm worden bewaard om een unieke en volledige ervaring te bieden, meldt L’Opinion. "Wat een zooitje! Oppenheimer en Barbie gedubd in het Frans?! Het betoverende Britse accent van Cillian Murphy in Oppenheimer verliezen zou een cinematografisch heiligschennis zijn. Laten we hopen dat Megarama Casablanca deze beslissing heroverweegt," commenteert Ahmed, een lid van de groep.

Lees ook: Engels zal Frans niet vervangen in Marokkaanse scholen

In reactie op de controverse heeft de directie van de bioscoop een groot aantal vertoningen in de originele Engelse taal toegevoegd. Dinsdag waren er vier vertoningen van de film ’Oppenheimer’ in de originele versie met Franse ondertitels. Barbie werd vijf keer uitgezonden, waarvan slechts één in de gedubde versie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team