Zoeken

"Israël verantwoordelijk voor bijensterfte in Marokko"

12 februari 2022 - 11:00 - Sport

©

De voormalige PJD-parlementariër El Mokrie Abouzaid El Idrissi, die bekend staat om zijn fratsen, verklaarde dat de verdwijning van bijen in Marokko te wijten is aan de normalisatie van de betrekkingen met Israël.

In een uitzending op kanaal RT beweert El Mokrie Abouzaid El Idrissi dat de bijensterfte in Marokko, die onlangs werd aangepakt door het Nationaal agentschap voor voedselveiligheid (ONSSA), het gevolg is van de normalisering van de betrekkingen met Israël. Volgens hem heeft Egypte hetzelfde meegemaakt na de hervatting van de diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat en schuift hij de schuld op Israëlische bestrijdingsmiddelen.

Lees ook: Marokko: zorgwekkende verdwijning bijen

Ondanks het ontbreken van wetenschappelijke, tastbare en onweerlegbare bewijzen verwerpt El Idrissi de argumenten van de ONSSA. Het agentschap stelt dat het verschijnsel wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de geringe regenval, de vermindering van de hoeveelheid en de kwaliteit van het voedsel, de gezondheid van de bijenkasten en de gebruikte bestrijdingsmethoden in de landbouw.

Dit fenomeen gaat volgens vele wetenschappelijke studies terug tot de jaren zeventig; dus lang vóór de ondertekening van het Israëlisch-Egyptische vredesverdrag in Washington op 26 maart 1979. In 2008 en 2009 bereikte de bijensterfte in Frankrijk 30%. Verscheidene bijensoorten zijn in 2007 in de Verenigde Staten uitgestorven, wat het aantal bijenkolonies met 60-90% heeft doen dalen.

Lees ook: Nijkerkse imker leerde het beroep van zijn grootvader in Marokko

Dit fenomeen werd ook geobserveerd in China en in verschillende Europese landen. In alle werelddelen sterven na de winter steeds meer vrouwelijke honingbijen uit, in een buitensporig hoog tempo. In Europa hebben veel imkers hun bedrijf moeten sluiten. In de Verenigde Staten is er sprake van het "colony collapse syndrome".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team