Zoeken

Hoe IT-consultants in Marokko belasting ontduiken

10 mei 2024 - 16:00 - Marokko

©

Duizenden IT-consultants in Marokko ontduiken op grote schaal de belastingen en sociale premies. Ze werken informeel voor grote bedrijven, die hen via tussenpersonen betalen.

Ongeveer 5000 onafhankelijke ingenieurs en consultants in Marokko betalen geen inkomstenbelasting of sociale premies, terwijl ze diensten verlenen aan grote bedrijven, waaronder banken. Ze laten zich betalen via bemiddelings- en detacheringsbedrijven om te ontsnappen aan hun fiscale en sociale verplichtingen, meldt L’Économiste. De krant waarschuwt voor grootschalige belastingfraude en schat de verliezen voor de staat op honderden miljoenen dirhams.

Lees ook: Marokkaanse fiscus op jacht naar fraudeurs: influencers in vizier

De bemiddelingsbedrijven "fungeren als tussenpersonen tussen opdrachtgevers die op zoek zijn naar IT-vaardigheden en consultants die over die vaardigheden beschikken," legt de publicatie uit. Deze bemiddelingsbedrijven "identificeren deze consultants en plaatsen hen bij hun klanten voor middellange of lange termijnopdrachten, afhankelijk van de behoeften van de gebruikersstructuur, maar zonder dat ze worden aangenomen."

Lees ook: Nederland onderhandelt belastingverdrag met Marokko

Het fenomeen neemt zorgwekkende vormen aan, waarschuwt het gespecialiseerde dagblad, met de nadruk op het feit dat deze onafhankelijke consultants 30 tot 70% van het IT-personeel van grote bedrijven zouden vertegenwoordigen. "Het fenomeen doet denken aan sommige dienstverlenende werknemers die de status van zelfstandige ondernemer kregen aangeboden om 1% inkomstenbelasting te betalen in plaats van het marginaal tarief van 38%. Totdat de wetgever zich realiseerde dat dit regime werd misbruikt door middel van vals loondienstverband."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team