Zoeken

Zonnebomen in Marrakech om telefoons op te laden

5 oktober 2017 - 19:30 - Marokko

©

Vier zonnebomen die kort in Marrakech opdoken tijdens de klimaatconferentie COP22 in november vorig jaar zijn terug in de rode stad.

De vier bomen met glazen zonnecellen bladeren werden door het Kroatisch bedrijf Solvis gebouwd. De bomen vangen overdag zonlicht op en kunnen worden gebruikt om mobiele telefoons, tabletten of laptops op te laden of nog om de nacht te verlichten. Ze beschermen ook tegen de zon en besparen 15 ton CO² in 15 jaar.

Zonnebomen werden op het Djemaa El Fna plein, voor de Baladia in de medina, in het cyberpark Arsat Moulay Abdessalam en op de Mohammed VI laan geïnstalleerd.

De zonnebomen kunnen ’s nachts als verlichting worden gebruikt

"We hebben vorig jaar vier zonnebomen in Marrakech geïnstalleerd voor de COP22, een all-in-one oplossing gemaakt door de research and development afdeling van Solvis en gesponsord door de Industriële Ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties UNIDO”, aldus Jasmina Novak, projectmanager bij Solvis.

Volgens Hassan Lahlou, directeur van het bedrijf African Business Development dat Solvis in het Midden-Oosten en Noord-Afrika vertegenwoordigt, financierde de organisatie van de VN de bomen die per stuk 12.000 euro kostten exclusief de installatie. De Kroatische ambassade in Rabat en het ministerie van Milieu werkten mee aan het project. De bomen werden na de COP22 aan de stad Marrakech geschonken.

De vier zonnebomen werden na de COP22 aan Marrakech geschonken

Solvis ontwikkelde en installeerde voornamelijk zonnebomen in Kroatië maar plant de installatie van bomen in meerdere Europese landen. Marokko heeft op dit moment geen interesse getoond voor de aankoop van nieuwe zonnebomen. Toch blijft het bedrijf aandacht hebben voor de Marokkaanse markt volgens Jasmina Novak.

Hassan Lahlou stelt dat hij in de komende maanden met verschillende Marokkaanse ministeries contact zal opnemen om hen aan te moedigen zonnebomen in andere steden te laten installeren.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2018 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team