Zoeken

WK Qatar: Marokkaanse fans moeten spyware installeren op smartphone

19 november 2022 - 16:00 - Sport

©

Marokkanen die naar Qatar reizen om de wedstrijden van de Atlas Leeuwen bij te wonen op het WK, moeten de officiële applicatie van het evenement, Hayya, en de coronatrackingapp Ehteraz, op hun smartphone installeren. Beide apps zouden spyware bevatten van de Qatarese autoriteiten.

De twee applicaties zouden de Qatarese autoriteiten een ruime toegang geven tot de gegevens op de smartphones (Android en iOS) van bezoekers, waaronder Marokkaanse supporters. Daarmee zouden de autoriteiten inhoud kunnen lezen, verwijderen, wijzigen en zelfs rechtstreeks bellen.

Lees ook: WK-2022: speciale maatregelen voor Marokkaanse fans

Om naar Qatar te reizen kan je volgens de Franse Commissie voor informatietechnologie en burgerlijke vrijheden (CNIL), daarom het beste een wegwerptelefoon of een oude, geresette mobiele telefoon gebruiken. Reizigers kunnen dan de apps installeren voordat ze vertrekken en ze bij terugkeer verwijderen.

Lees ook: Marokko stuurt beste politieagenten naar Qatar

Reizigers naar Qatar worden ook verzocht om "verbindingen met diensten die authenticatie vereisen zoveel mogelijk te beperken". De toepassingen zouden hiervan kunnen profiteren om hun wachtwoorden te achterhalen. Naar verwachting zullen zo’n 1,5 miljoen supporters, waaronder Marokkanen, Qatar bezoeken om het WK bij te wonen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team