Zoeken

Vrijwillige terugkeer kost Marokko 30.000 dirham per migrant

6 april 2014 - 15:52 - Economie

©

Voor elke illegale Afrikaanse migrant die voor een vrijwillige terugkeer naar zijn herkomstland kiest, betaalt Marokko 30.000 dirham. Sinds november vorig jaar werden 520 migranten ondersteund bij hun keuze om naar hun land terug te keren.

Het vrijwillige terugkeer programma wordt in Marokko uitgevoerd onder toezicht van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen en de Internationale Organisatie voor Migratie. Beide organisaties hebben een kantoor in Rabat.

Ruim 1000 illegale Afrikaanse migranten zijn ingeschreven voor een begeleide vrijwillige terugkeer, meldden bronnen van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan Akhbar Al Yaoum.

Marokko wijdt een budget van 1,2 miljoen euro aan dit programma. Dezelfde bron stelt dat Marokko al jaren de reiskosten betaalt van migranten die voor een terugkeer naar hun eigen land kiezen.

Sinds 2007 hebben 3700 migranten een beroep gedaan op het programma. Marokko schat op 25.000 het aantal Afrikaanse migranten in het koninkrijk. In januari startte de Marokkaanse overheid een massale legaliseringsoperatie van migranten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team