Zoeken

Vakantie in Marokko: wat als je auto wordt gestolen?

8 juli 2023 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Hoewel het genieten tijdens een vakantie in Marokko centraal staat, is er altijd de kans dat de vreugde bruut wordt verstoord als je auto wordt gestolen. De Marokkaanse douane heeft een speciale procedure in het leven geroepen om slachtoffers van autodiefstallen zo goed mogelijk te kunnen helpen, vooral als het gaat om een voertuig dat onder het regime van Tijdelijke Toelating (AT) valt.

Wat deze procedure precies inhoudt staat vermeld in een gids van de Douane en Indirecte Belastingen (ADII) die speciaal voor de komst van de Marokkaanse diaspora is gepubliceerd:

Lees ook: Wat als een wereld-Marokkaan zijn auto niet kan uitvoeren?

Bij diefstal van zijn voertuig blijft de wereld-Marokkaan aansprakelijk voor de verschuldigde invoerrechten en belastingen. Om de douanesituatie van zijn voertuig te regulariseren, moet hij ofwel de overeenkomstige rechten en belastingen betalen, of ze garanderen volgens de twee onderstaande opties:

• door het overleggen van de regularisatieverbintenis, opgesteld door een erkend hulpverleningsbedrijf of;
• door een verbintenis aan te gaan om de situatie van het gestolen voertuig te regulariseren binnen een termijn van maximaal 1 jaar (zie nota nr. 17707/421 van 25/09/2001).

Het model van deze verbintenis kan worden gedownload op de website van de douane.

Indien voornoemde verbintenis wordt aangegaan, kan de wereld-Marokkaan pas een andere wagen invoeren nadat de douanesituatie van het eerste voertuig geregulariseerd is. In dit verband wordt bepaald dat de ondertekende verbintenis geldig is voor één jaar en dat er sancties voorzien zijn in geval van niet-naleving van deze termijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team