Zoeken

Turkse bedrijven willen Marokkaanse markt veroveren

11 juni 2024 - 21:20 - Economie

©

Een delegatie Turkse ondernemers, onder leiding van de voorzitter van de Marokkaans-Turkse Raad voor Zaken, bracht onlangs een bezoek aan Marokko. Doel van de missie: de handelsuitwisseling tussen beide landen opvoeren, met name in de sectoren openbare werken, agrovoeding, toerisme, landbouw, luchtvaart, auto-industrie, hernieuwbare energie enz.

De Turkse delegatie, bestaande uit zo’n zestig zakenmensen, was in Marokko om de Marokkaanse markt beter te leren kennen en nieuwe samenwerkingspartners te vinden. De uiteindelijke doelstelling is om de handelsbetrekkingen en investeringen te versterken door middel van "win-win"-partnerschappen tussen beide landen.

Lees ook: Turkse Kontrolmatik verovert Marokkaanse markt met tweede groot contract

Tijdens hun verblijf hadden de Turkse ondernemers werkbijeenkomsten met hun Marokkaanse collega’s en ontmoetten ze verantwoordelijken van verschillende ministeries om economische kwesties te bespreken. De gesprekken gingen vooral over de grote investeringen die Turkse zakenmensen in het koninkrijk zouden kunnen doen, in het kader van het WK 2030 dat Marokko samen met Spanje en Portugal organiseert.

Marokko en Turkije hebben sinds 2006 een vrijhandelsovereenkomst om hun handelsbetrekkingen te versterken. In 2021 vroeg Marokko echter om herziening van de overeenkomst nadat het handelsverlies met Turkije was opgelopen tot twee miljard dollar, tegen 440 miljoen dollar in 2006. Deze herziening kwam er na talloze klachten van Marokkaanse professionals in de textiel-, kleding-, leder-, auto-, elektriciteits-, ijzer- en houtsector, die door Turkije aan invoerrechten worden onderworpen.

Lees ook: Marokko voert antidumpingheffing in op Turkse ovens

Ondanks de herziening van de overeenkomst blijven de Marokkaanse exporteurs worstelen. Ze klagen over het concurrentievoordeel van de Turkse munt voor de export, met name in de textiel- en kledingsector, en wijzen op de vele moeilijkheden die ze ondervinden om hun producten op de Turkse markt af te zetten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team