Zoeken

Taxi’s in Marrakech: toeristen welkom, Marokkanen niet

16 juni 2024 - 23:50 - Marokko

©

In aanloop naar Eid ul-Adha in Marokko klagen veel Marokkanen over het gedrag van taxichauffeurs in Marrakech. Deze zouden de voorkeur geven aan buitenlandse klanten, terwijl ze Marokkaanse passagiers negeren of zelfs weigeren.

"Veel taxichauffeurs rijden met een lege taxi, maar tonen geen interesse om te stoppen en de bestemming van de klant te vragen," vertellen verschillende inwoners van de stad tegenover Hespress. "Ze geven de voorkeur aan buitenlandse klanten, wat een flagrante schending is van de regels."

Lees ook: Marrakech voert strenge actie tegen illegale taxi’s

De chauffeurs zouden Marokkaanse klanten "als tweederangs beschouwen en weigeren ze te vervoeren zodra er een ’voorkeursklant’, namelijk een buitenlander, zich meldt," zo klinkt het. Dit gedrag zou met name toenemen in de periode rond Eid ul-Adha, wanneer de vraag naar taxi’s toeneemt.

Zakaria Bchikri, mensenrechtenactivist in Marrakech, eist een krachtig ingrijpen van de autoriteiten. "Deze schandelijke praktijken van taxichauffeurs vereisen een dringend een repressieve reactie van de overheid," aldus Bchikri. "Het probleem is de laatste tijd verergerd door de voorbereidingen op het Offerfeest, wanneer de taxisector sowieso al met veel drukte te maken heeft."

De kritiek richt zich ook op chauffeurs die "weigeren om een rit te maken die hen niet uitkomt, terwijl de wet hen verplicht om de klant naar de gewenste bestemming te brengen, binnen de grenzen van het taxigebied."

"De verstoringen die Marokkanen ondervinden zijn te wijten aan een kleine groep chauffeurs, en de woede in Marrakech is terecht groot," aldus Bchikri. "Deze discriminatie tussen Marokkaanse burgers en buitenlanders, met een voorkeur voor Europese of Amerikaanse klanten, is vernederend voor Marokkanen die genoodzaakt zijn om lang te wachten op een taxi, terwijl er tien voorbijrijden zonder te stoppen."

Lees ook: Taxichauffeurs in Marrakech gestraft voor hoge tarieven

Mustapha Chaoun, nationaal secretaris-generaal van de Democratische Organisatie voor Transport en Multimodale Logistiek, erkent het probleem. "We zijn allemaal voorstander van een professionalisering van het taxivervoer," zegt hij. "Er zijn echter enkele uitzonderingen die zich bezondigen aan de praktijken die door burgers worden aangeklaagd." Chaoun pleit voor een volledige herziening van de transportsector om de dienstverlening van taxichauffeurs te verbeteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team