Zoeken

Streep door Tichka-tunnelproject?

9 maart 2023 - 20:00 - Marokko

©

Om bepaalde regio’s in het zuidoosten van Marokko te ontsluiten, lijkt het ministerie van Infrastructuur een voorkeur te hebben voor de Ourika-tunnel, in plaats van de Tichka-tunnel.

In antwoord op een schriftelijke vraag van parlementsleden, meent minister Nizar Baraka van Infrastructuur en Waterstaat, dat de Ourika-tunnel een veel beter alternatief is om de bevolking van bepaalde regio’s in het zuidoosten van het land te ontsluiten, dan de Tichka-tunnel, waarop al tientallen jaren wordt gewacht, meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Wie gaat de Tichka-tunnel financieren?

Om zijn argument te staven verwees Baraka naar de voorlopige studies met betrekking tot de twee voorgestelde routes. De eerste loopt over de nationale weg nr. 9 en de Tichka-pas. Met een lengte van 5,5 kilometer, maar waarvoor in totaal meer dan 8,5 kilometer weg en verschillende bruggen moeten worden aangelegd, zou er een budget van 7 miljard dirham nodig zijn. De tweede weg kruist Ourika en vereist de aanleg van meer dan 80 kilometer weg en een dozijn bruggen. De kosten daarvan worden geraamd op 10 miljard dirham.

Lees ook: Tichka tunnel: definitieve route Ouarzazate-Marrakech bekend

In april 2022 verklaarde de minister ook al dat studies aantonen dat de laatste weg een veel beter alternatief is voor de langverwachte Tichka-tunnel. Hij stelde toen dat de Ourika-route het traject tussen Marrakech en Ouarzazate voor automobilisten met 80 minuten en voor vrachtwagens met 112 minuten zou verkorten. De Tichka-tunnel zou deze trajecten slechts met respectievelijk 20 en 29 minuten verkorten. Om de keuze te bevestigen heeft het ministerie meer gedetailleerde studies besteld, met name geotechnische en geofysische studies, waarvoor een budget van 30 miljoen dirham is uitgetrokken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team