Zoeken

Spanje wil wel vis maar geen tomaten van Marokko

2 maart 2013 - 10:50 - Economie

©

De invoer van Marokkaanse tomaten zorgt voor steeds meer irritatie in Spanje. Volgens Spaanse landbouwers houdt Marokko zich niet aan de minimum invoerprijs vastgelegd door de EU.

Spaanse landbouwvereniging COAG meent dat Marokko van 1 tot 11 februari, tomaten aan 0,46 euro en courgettes aan 0,42 euro op de EU-markt heeft verkocht. Dat staat volgens de COAG in het Publicatieblad van de Europese Unie.

De lage prijzen en de overaanvoer van Marokkaanse tomaten én courgettes, hebben volgens de COAG een erg negatieve invloed op de prijzen van Spaanse producten.

Akhbar Al Yaoum schrijft deze week dat Spaanse landbouwlobby’s een pact hebben gesloten met pro-Polisario organisaties. Omdat een deel van de Marokkaanse exportproducten uit de Sahara komt is een wijziging van het verdrag tussen Marokko en de EU niet onwaarschijnlijk.

De visserijovereenkomst tussen Marokko en de EU zit daarentegen nog steeds in een impasse. Marokko vraagt een jaarlijkse compensatie van 38 miljoen euro, wat de EU weigert. Een tweede reden is, volgens Spaanse media, de niet-naleving van de mensenrechten in de Sahara.

Spanje, dat de visserijovereenkomst met Marokko wel steunt, ving tot eind 2011, gemiddeld 400.000 ton vis per jaar in Marokkaanse wateren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team