Zoeken

Marokko-EU landbouwovereenkomst belaagd

15 februari 2012 - 15:22 - Wereld

©

Dinsdag hebben een honderdtal boeren uit Andalusië in Spanje, de zetel van het Europees Parlement in Madrid belaagd met 200 kilo tomaten. Ze hopen hiermee de EP-leden aan te moedigen om tegen de landbouwovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie te stemmen.

De uitgebreide landbouwovereenkomst tussen Marokko en de EU zou fataal zijn voor de Spaanse landbouw, met name in de regio Andalusië. Deze zou leiden tot het verlies van duizenden banen in Spanje, zegt Andres Gongora, voorzitter van de Spaanse landbouworganisatie COAG.

Het verdrag, als het definitief wordt goedgekeurd, zal de onmiddellijke vrijstelling invoeren van 55% import-landbouwproducten uit Marokko naar Europa. Dit schrikt Spaanse landbouwers af, die reeds zware verliezen lijden als gevolg van de invoer van Marokkaanse groenten en fruit, met name tomaten, aan zeer concurrerende prijzen in Europa.

De groenten- en fruitsector heeft in Spanje in 2010 een handelsoverschot gerealiseerd van 7,162 miljard euro en gebruikt 50% van de landbouwers in het land. Spanje is één van de belangrijkste exporteurs van groenten en fruit in de wereld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team