Zoeken

Spanje uit bezorgdheid over overbewapening Marokko

18 januari 2016 - 13:00 - Wereld

©

Spanje heeft bezorgd gereageerd op het nieuw akkoord tussen Marokko en Saudi-Arabië voor de ontwikkeling van een Marokkaanse wapenindustrie.

Saudi-Arabië heeft een financiële hulp van 22 miljard dollar aan Marokko beloofd om in samenwerking met grote wapenfabrikanten een lokaal wapenindustrie te creëren. De financiering gaat over een periode van 4 jaar en zal Marokko helpen om minder afhankelijk te zijn van de Franse, Amerikaanse en Spaanse wapenindustrie.

Volgens El Confidencial Digital heeft de ontwikkeling van deze industrie voornamelijk betrekking tot de bouw van onderzeeërs. De informatiewebsite herinnert er tevens aan dat Marokko in 2013 gesprekken heeft gehad met Rusland voor de aankoop van een Russische onderzeeër. De onderhandelingen leverden echter niets op.

Spanje vreest de snelle bewapening van Marokko. Het koninkrijk is in slechts tien jaar tijd van de 69e naar de top-10 van grootste wapenimporteurs gestegen. "Marokko koopt vandaag de dag 15 keer meer wapens dan 10 jaar geleden", aldus de informatiewebsite.

Volgens dezelfde bron vreest Spanje vooral voor de bezette enclaves in het noorden van Marokko. Het Koninkrijk eist Sebta en Melilla al jaren op, dit ondanks de goede betrekkingen tussen de twee landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team