Zoeken

Spanje: lichaam van op straat overleden Yassir gerepatrieerd naar Marokko

19 februari 2021 - 13:20 - Wereld

©

Het levenloze lichaam van Yassir, een 19-jarige Marokkaan die in het Spaanse Eibar woonde, werd op donderdag 11 februari in een verlaten fabriek in Hernani gevonden. Yassir zal dankzij een solidariteitsactie, geïnitieerd door een groep vrienden, naar Marokko worden gerepatrieerd.

Yassir, die in een gehuurde kamer in Eibar woonde, was volgens zijn kennissen "een vrolijke en vriendelijke jongen die Marokko verliet voor een beter leven en om zijn gezin te onderhouden". Na zijn dood werd een gerechtelijke procedure opgestart om zijn lichaam te repatriëren naar zijn geboorteplaats Tanger, maar Yassir had geen verzekering en zijn gezin beschikte ook niet over voldoende financiële middelen om de kosten van de repatriëring op zich te nemen.

Om de familie te helpen het nodige geld in te zamelen zijn Jaouad, een 35-jarige Marokkaan die sinds 2006 in Deba woont, en andere vrienden van Yassir vrijdag gestart met een crowfundingsactie. Ze slaagden erin om vier dagen na de lancering van hun initiatief het benodigde bedrag op te halen. "We zijn geen vereniging of organisatie. We zijn gewoon vrienden van Yassir, sommigen zijn intieme vrienden en anderen eerder kennissen", zei Jaouad die het élan van solidariteit heel natuurlijk en spontaan vindt. "Ik zou hetzelfde hebben gedaan als hij een vreemde was. Hij hoefde niet onze vriend te zijn", voegde hij toe.

Het initiatief leverde meer geld op dan nodig was voor repatriëring. "Een deel van wat er overblijft, gaat naar de familie van Yassir, het andere deel wordt opzij gezet om gezinnen te helpen die zich in dezelfde situatie bevinden", zei Jaouad, die niet naliet om de belangrijke medewerking van de Tolosa-moskee in het proces van repatriëring toe te juichen. Net als Yassir, sterven veel jonge Marokkanen uit arme gezinnen op straat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team