Zoeken

Honderdtal Marokkanen in de komende dagen uit Sebta gerepatrieerd

17 februari 2021 - 19:20 - Wereld

©

De lokale regering van Sebta heeft maandag laten weten dat de grenzen met Marokko, vanwege de epidemiologische situatie in beide landen, voorlopig gesloten blijven. Ondanks dit besluit zullen Marokkanen die het wensen, naar Marokko worden gerepatrieerd. Een honderdtal mensen zou zich intussen hebben gemeld.

Salvadora Mateos, regeringsafgevaardigde voor Sebta, heeft de informatie bevestigd. Volgens haar rechtvaardigt het hoog aantal coronabesmettingen in zowel Marokko als Spanje het besluit om de grenzen gesloten te houden. De heropening van de grenzen zou "niet veilig zijn", ook niet in maart zoals gepland was. "We moeten wachten tot de situatie verbetert", aldus Mateos.

De bewindsvrouw vertelde verder dat ze bezig was met de organisatie van de repatriëring van een honderdtal Marokkanen die sinds de sluiting van de grenzen in maart vorig jaar in de enclave vastzitten. Velen willen niet meer wachten op een heropening van de grenzen en keren liever onmiddellijk terug naar Marokko om bij hun familie te zijn.

In Marokko zijn de inwoners van grensstad Fnideq de situatie beu. Twee demonstraties werden in een week tijd georganiseerd om te protesteren tegen de sluiting van de grenzen. Taxichauffeurs in Sebta tonen zich solidair met de situatie in de kleine Marokkaanse stad en hebben besloten om vrijdag een sit-in te organiseren bij de grensovergang.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team