Zoeken

Spanje: Hirak-activisten vragen politiek asiel aan

15 oktober 2018 - 16:40 - Wereld

©

Een veertigtal migranten afkomstig uit Marokko hebben politiek asiel aangevraagd in Spanje. Allen stellen activisten van de Hirak beweging te zijn.

In hun aanvragen, waarvan de details door de krant El Pais werden gepubliceerd, stellen de migranten het slachtoffer te zijn van vervolging in Marokko vanwege hun activiteiten als activisten van de Hirak protestbeweging in de regio van Al Hoceima.

Spanje stuurt Marokkaanse migranten die illegaal in het land aankomen bijna systematisch terug naar Marokko. Door de asielaanvragen mag het groepje echter langer blijven en moeten alle dossiers worden onderzocht door de justitie, wat pas volgend jaar zal gebeuren.

Volgens het blad vroegen 531 Marokkanen vorig jaar asiel aan in Spanje. In de eerste acht maanden van dit jaar bereikten de aanvragen al 756 dossiers, 44% meer dan in 2017.

Tot nu toe werd slechts één asielverzoek van een Marokkaan door Spanje goedgekeurd. De 33-jarige man was via Sebta in Spanje aangekomen en had daar politiek asiel aangevraagd omdat hij er in Marokko van wordt verdacht één van de leiders van de Hirak te zijn.

Bladna.nl