Zoeken

Spanje geeft voornamelijk asiel aan Marokkaanse transseksuelen en Hirak-activisten

16 februari 2019 - 13:50 - Wereld

©

Spanje keurde vorig jaar de asielaanvragen goed van 55 Marokkanen. Het merendeel van de aanvragers zijn activisten van de Hirak beweging en transseksuelen.

Volgens cijfers die donderdag door El Pais werden gepubliceerd behoren Marokkanen sinds twee jaar tot de belangrijkste asielaanvragers in het zuid-Europees land. Het blad schrijft dat het merendeel asiel aanvraagt vanwege hun seksuele geaardheid of activisme.

In hetzelfde jaar werden 595 aanvragen tot asiel geweigerd. Spanje kent maar in uitzonderlijke gevallen asiel toe aan Marokkaanse onderdanen omdat Marokko als een veilig land wordt beschouwd. Niet alle Europese landen zijn het er daarmee eens.

Het artikel van El Pais volgt op de recente verklaringen van Chakib Lafrid, de Marokkaanse travestiet wiens identiteit door de politie werd vrijgegeven na een ongeval in Marrakech. De jongeman was toen als vrouw verkleed. Beelden van hem juist na het ongeval werden op internet gedeeld. Sindsdien wordt hij bedreigd en durft zijn huis niet meer uit.

Bladna.nl