Zoeken

Klacht tegen Spaanse Guardia Civil om aanvaring vluchtelingenboot

14 maart 2013 - 20:56 - Marokko

©

Een vluchtelingenboot met 25 Marokkanen aan boord, zonk op 13 december nabij Lanzarote, na een aanvaring met een Spaanse patrouilleboot van de Guardia Civil. Een vluchteling is overleden en zeven opvarenden zijn vermist.

Na het incident kwam El Pais met een filmpje waaruit blijkt dat de Guardia Civil de vluchtelingenboot met opzet tot zinken had gebracht. Desondanks oordeelde een Spaanse rechter dat de Guardia Civil geen verantwoordelijkheid draagt. De justitie wijt het ongeval aan een ongelukkige manoeuvre van het vluchtelingenschip.

Na de uitspraak kwam ook de Spaanse radio Cadena Ser met een filmpje waarin duidelijk te zien is dat de patrouilleboot met opzet handelde.

De vluchtelingen hadden Marokko verlaten via Sidi Ifni en hoopten de Canarische Eilanden te bereiken. De overlevenden bevestigen dat de Spanjaarden opzettelijk tegen hun bootje botste.

In Marokko werd officieel niet gereageerd op de zaak. Een bron van de Commissie buitenlandse zaken in het parlement, vertelde aan Akhbar Al Yaoum dat het binnenkort wordt besproken in het parlement.

De nabestaanden gaan, volgens onze bronnen, een rechtszaak aanspannen tegen de Spaanse Guardia Civil.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team