Zoeken

Spaanse boer valt Marokkaanse koninklijke familie aan

13 maart 2024 - 22:00 - Marokko

©

Het Europees Gerecht heeft dinsdag de argumenten gehoord van het Spaanse zaadveredelingsbedrijf Eurosemillas. Het bedrijf eist de nietigverklaring van de bescherming van de mandarijnensoort Nadorcott, die eigendom is van de Marokkaanse koninklijke familie.

De groep Nador Cott Protection, eigendom van Koning Mohammed VI, en Carpa Dorada, die de commerciële rechten op de Nadorcott-mandarijn in Spanje en Portugal beheert, waren aanwezig op de hoorzitting om het Communautair Bureau voor plantenrassen (CBVO) te verdedigen.

Lees ook: Landbouwer in Murcia wint zaak tegen Mohammed VI

Het geschil gaat terug tot 22 augustus 1995, toen Jean Dean De Maistre een aanvraag indiende voor de bescherming van de Nadorcott-mandarijn. In 1997 droeg De Maistre al zijn rechten op de Nadorcott over aan Nador Cott Protection. De mandarijn kreeg in 2004 de communautaire bescherming toegekend door het CBVO.

In 2016 diende Eurosemillas een verzoek in om deze bescherming te vernietigen, maar het CBVO verwierp dit verzoek omdat de argumenten niet steekhoudend waren. Het CBVO benadrukte daarbij dat de mandarijn al onder de naam Afourer werd geteeld voordat hij een beschermde variëteit werd. Eurosemillas stapte in januari 2020 naar de rechtbank van het CBVO, die het bezwaar als "ongegrond" verwierp.

Na deze twee tegenslagen daagde Eurosemillas op 17 maart 2023 uiteindelijk het Hof van Justitie van de Europese Unie voor de rechtbank om de communautaire bescherming van de Nadorcott-mandarijn te vernietigen. Nador Cott, Carpa Dorada en het CBVO eisen een afwijzing van de vordering van Eurosemillas en de veroordeling van het bedrijf.

Lees ook: Marokkaanse Koninklijke familie wint juridische strijd om Nadorcott-mandarijnen

De uitspraak van het Hof kan belangrijke gevolgen hebben voor de teelt en handel in de Nadorcott-mandarijn, een soort die in Europa steeds populairder wordt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team