Zoeken

Amersfoortse Souhailla mocht 9 maanden niet naar huis door wietkwekerij

2 maart 2021 - 12:00 - Wereld

©

Tien Amersfoortse gezinnen, waaronder de familie Oulad Sedik, moesten bijna een jaar geleden hun woning ontvluchten omdat een flat in hun wijk op instorten stond. Criminelen hadden in de kruipruimte een wietkwekerij opgericht, wat de flat instabiel maakte. Eind vorig jaar mochten de gezinnen na negen maanden terug naar huis.

De Marokkaans-Nederlandse familie Oulad Sedik is enorm opgelucht dat ze eindelijk terug thuis zijn."Daar zijn we superblij mee. We waarderen ons eigen huis, de buren en de fijne omgeving nóg meer dan vroeger", zegt de 26-jarige Souhailla. Criminelen hadden twee meter zand weggegraven in de kruipruimte bij de fundering van een flat aan de Ganskuijl, om meer ruimte te hebben voor de wietkwekerij met achthonderd planten. In het voorjaar van 2020 moesten tien gezinnen plotseling hun woning ontvluchten omdat er een instortingsgevaar bestond.

Woningbouwcorporatie de Alliantie vroeg aan de bewoners van twee portiekflats om zo snel mogelijk hun woning te verlaten. "Voor mijn ouders was het een totale verrassing" zegt Souhailla in het AD. "De huistelefoon deed het niet en mijn moeder had de brief van de Alliantie niet gelezen. Dus kwam er iemand aan de deur om te vertellen dat ze zo snel mogelijk moesten vertrekken. Mijn ouders gingen in de overlevingsstand en hebben zo snel mogelijk de belangrijkste spullen ingepakt. Toen zijn ze gegaan."

De ouders van Souhailla logeerden eerst bij haar en kregen later een tijdelijk appartement van de Alliantie in Liendert. "Het was een pittige tijd voor mijn ouders, die ook nog eens samenviel met de eerste lockdown. Mijn ouders wonen hier al bijna dertig jaar en hebben goed contact met de buren. Maar in hun nieuwe omgeving kenden ze niemand en zagen ze opeens bijna niemand meer. Bovendien knaagde de onzekerheid over wanneer we mochten terugkeren."

De herstelwerkzaamheden aan de flat waren volgens woningbouwcorporatie de Alliantie zwaarder dan verwacht en duurden enorm lang. Souhailla is boos op de wietkwekers. "Zij hebben niet in de gaten gehad hoeveel impact hun daden hadden, maar door hen moesten we hier weg. En je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als de boel hier was ingestort of als er kortsluiting was ontstaan. Dat wens je je vijand nog niet toe."

Een woordvoerder van de politie zegt dat ze de zaak nog steeds onderzoeken. "Als we de daders te pakken krijgen, gaan we proberen de schade te verhalen", zegt hij.

Woordvoerder Petra van Schaik van ’de Alliantie’, zegt dat de herstelwerkzaamheden ook een flinke kostenpost betekenen. "Het exacte bedrag maken we niet openbaar. Maar dat het ons meer dan tonnen euro’s kost, moge duidelijk zijn", zegt ze in dezelfde krant. Zij vinden het ook verschrikkelijk dat hun huurders de dupe zijn geworden van deze criminaliteit. "Je raakt mensen in hun basisveiligheid en dat wens je niemand toe. We hebben geprobeerd om zo goed mogelijk onze huurders te helpen en te begeleiden en gelukkig is ons dat gelukt. Dat vinden we heel waardevol."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team