Zoeken

Socialistische USFP niet in PJD-regering

6 december 2011 - 11:30 - Marokko

©

De Socialistische Unie van Populaire Krachten (USFP) zal niet deelnemen aan de regering van Abdelilah Bekirane en heeft voor de oppositie gekozen. Het besluit werd zondag genomen door de USFP na lange onderhandelingen en zou een "politieke noodzaak voor de democratische vooruitgang van het koninkrijk zijn" aldus de socialisten.

De USFP stapt dus voor het eerst in 13 jaar over naar de oppositie. Nochtans was PJD-leider Benkirane zeer positief over de socialistische partij sinds zijn aanstelling door koning Mohammed VI aan het hoofd van de regering. Hij had de socialisten herhaald uitgenodigd de nieuwe regering aan te sluiten.

De terugkeer van de USFP in de oppositie is een politieke verplichting van nationaal belang, legt de USFP uit in een verklaring. Er moet een duidelijk onderscheid zijn tussen de verschillende politieke formaties aan de macht.

Behalve de Istiqlal zouden drie andere partijen deelnemen aan de PJD-regering, namelijk de Partij van Vooruitgang en Socialisme (PPS), de Volksbeweging (MP) en de Constitutionele Unie (UC). De USFP (39 zetels), de RNI (52 zetels) en de PAM (47 zetels), zullen de oppositie vormen.

Bladna.nl