Zoeken

Senator Yahya Yahya neemt ontslag door "stilte" Marokko na controle Koning Mohammed VI

3 september 2014 - 20:46 - Marokko

©

Marokkaanse Senator Yahya Yahya heeft ontslag genomen uit protest tegen de stilte van Marokkaanse verantwoordelijken, en vooral van Kamerleden, na de beledigende controle van Koning Mohammed VI door agenten van de Spaanse Guardia Civil nabij Sebta.

De luidruchtige Senator hekelt in een interview met Hespress het gebrek aan reacties in Marokko. Over de passiviteit van het Marokkaans parlement en het maatschappelijk middenveld na deze zoveelste "belediging van Spanje", moet Yahya Yahya naar eigen zeggen "een triestig traantje laten".

Senator Yahya Yahya is heel bekend in het noorden van Marokko vanwege zijn dagelijkse strijd en vele demonstraties tegen de "Spaanse bezetter in Sebta en Melilla".

Hij had eerder al ontslag genomen als burgemeester van Bni Nsar, nabij Melilla, na zijn veroordeling tot een boete en drie maanden gevangenisstraf door een Marokkaanse rechtbank. De rechter had toen ook de ontbinding besloten van zijn organisatie, het Comité voor de bevrijding van Sebta en Melilla.

Zijn mede-activist Said Chramti, ook lid van het Comité voor de bevrijding van Sebta en Melilla, wordt in Marokko nog steeds vastgehouden voor dezelfde zaak. Chramti wordt er door de Spanjaarden van verdacht de aanstichter te zijn van de meeste protestacties tegen Spanje aan de grenzen met Marokko.

Mohammed VI op zijn plezierjacht in het noorden van Marokko

Koning Mohammed VI tegengehouden door Spaanse kustwacht

Koning Mohammed VI voer op 7 augustus met zijn plezierjacht in de wateren bij de bezette Spaanse enclave Sebta, in het noorden van Marokko, toen hij door de Spaanse Guardia Civil werd gecontroleerd.

De Spaanse politie dacht met drugssmokkelaars te maken te hebben. Toen ze beseften dat ze de Koning van Marokko hadden tegenhouden werd er direct een einde gemaakt aan de controle. Mohammed VI reageerde woedend en verwittigde onmiddellijk Koning Felipe VI van Spanje.

Anderhalf uur later werd een luitenant-kolonel met een delegatie van de Guardia Civil naar de koninklijke boot gestuurd om excuses aan te bieden aan Koning Mohammed VI.

Enkele dagen later werd er in Tetouan een spoedvergadering gehouden tussen de Spaanse en Marokkaanse ministers van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz en Mohamed Hassad. Tijdens de ontmoeting heeft Spanje formeel excuses aangeboden aan Mohammed VI.

Opmerkelijk is dat slechts een week na de controle van Koning Mohammed VI, ruim duizend illegale immigranten vanuit Marokko naar het zuiden van Spanje zijn vertrokken...

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team