Zoeken

Seksualiteit: Marokkanen schizofreen

18 augustus 2011 - 05:00 - Marokko

©

In Marokko beweren mannen dat ze het niet erg vinden een ontmaagde vriendin te hebben, maar 99% van hen wil wel met een maagd trouwen. Slechts een stedelijke minderheid zou vrij zijn en zijn seksualiteit accepteren, maar staat nog steeds tegenover een conservatief en traditioneel meerderheid uit het platteland.

Amal Chabach, Marokkaanse seksuologe geciteerd door de Belgische krant "Le Soir" legt uit dat "de globalisering, de evolutie van bewustzijn en de financiële onafhankelijkheid van de Marokkaanse vrouw maakt dat deze steeds meer haar seksualiteit aanneemt met mannen die open staan voor deze vrijheid van keuze".

De familiewet of Moudawana aangenomen in 2004, plaatst de vrouw op dezelfde voet als de man in het beheer van de familie. De vrouw bevrijdt zich en heeft vandaag de dag zowel rechten als plichten.

De maagdelijkheid hangt vooral af van de sociale status van vrouwen zegt Abdessamad Dialmy, Marokkaanse sociologe. Hoe meer de vrouw financieel onafhankelijk is, hoe minder haar maagdelijkheid belangrijk is, aldus de Marokkaanse academicus.

Certificaten van maagdelijkheid voor het huwelijk zijn nochtans steeds gebruikelijk in Marokko. Sommige vrouwen maken zelfs gebruik van hymenoplastie, reconstructie van het hymen, dit tot grote vreugde van gynaecologen, die hiermee van een winstgevende handel genieten in naam van het humanisme.

Een Chinees bedrijf biedt volgens "Le Soir" zelfs kunstmatige maagdenvliezen aan onder de vorm van een in water oplosbaar zakje, "dat een rode vloeistof vergelijkbaar aan bloed tijdens de huwelijksnacht vrijlaat".

Jonge Marokkanen zouden echte "schizofrenen" zijn gevangen tussen "tradities en het verlangen naar vrijheid", zegt een jonge Marokkaanse ondervraagd door "Le Soir".

Volgens professor Abdessamad Dialmy, beleven we actueel in Marokko "een scheiding tussen de seksuele praktijken en meer en meer radicale attitudes".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team