Zoeken

Sebta: narco-drones uit Marokko onderschept

21 september 2021 - 16:20 - Marokko

©

De politie en de Guardia Civil hebben in de wijk El Príncipe in Sebta narco-drones onderschept die geladen waren met hasj uit Marokko. Deze toestellen kunnen tot 25 kilo drugs vervoeren op elke vlucht.

De agenten slaagden erin een narco-drone te onderscheppen toen de ontvanger op het punt stond zijn pakje op te halen. De man veroorzaakte een stroomstoring in de wijk El Principe, waardoor enkele straten in de buurt van de grensovergang Tarajal verduisterd raakten, waarna hij op het dak van een gebouw klom om de drugs uit de drone te halen. Dankzij nachtelijke bewakingscamera’s kon een politieagent het tafereel observeren en richtte, toen de man op ongeveer 100 meter afstand was, een handvuurwapen met radiogolven op de drone, waardoor de communicatie tussen de drone, de operator en het gps-signaal werd verstoord. Het vliegtuig vervoerde ongeveer een halve kilo Marokkaanse hasj, aldus El Mundo, die stelt dat deze drones tussen 10 en 12 reizen per nacht maken naar de wijk El Príncipe.

Lees ook: Marokko-Spanje: narco-onderzeeër in beslag genomen, 52 arrestaties

Dankzij dit wapen, dat een maximaal bereik heeft van twee kilometer, heeft de politie sinds begin dit jaar al zo’n 30 drones in beslag genomen. "Ze probeerden het, zagen dat het werkte en bleven doorgaan. Ze verminderen de pakkans, ze weten immers dat we ze niet zullen pakken, tenzij we een grondig onderzoek instellen wat maanden kan duren. Ze verliezen wel goederen, maar kunnen het opnieuw proberen door gewoon een andere drone te kopen", legt de inspecteur en hoofd van de eenheid Drugs en Georganiseerde Criminaliteit (UDYCO) in Sebta uit.

Jalal El Loco, een drugshandelaar uit Sebta die in december 2020 werd doodgeschoten, is één van de pioniers van de drone-drugshandel. "Hij deed een grote investering om de lokale markt te voorzien van drugs, die niet meer via Tarajal hoefden binnen te komen. Hij kocht zijn eerste drone voor 12.000 euro. Daarna kocht hij er nog één voor 20.000 euro, waarmee hij tot 25 kilo hasj van Marokko naar Sebta kon vervoeren in slechts tien minuten. Stelt u zich eens voor hoe winstgevend dit is," aldus de UDYCO-inspecteur.

Lees ook: Spaanse operatie om drugdrones uit Marokko tegen te gaan

De nationale politie en de Guardia Civil hebben parallelle onderzoeken ingesteld nadat zij narco-drones van Jalal’s bende hadden ontdekt. In februari 2021 voerden zij een gezamenlijke actie uit in de straten van El Príncipe. Die leidde tot de arrestatie van vier personen en de inbeslagneming van apparatuur voor de reparatie van drones, computermateriaal, twee vuurwapens waaronder een aanvalsgeweer, een kogelvrij vest en 1920 Rivotril-tabletten van twee milligram, verpakt en "klaar om naar Marokko te worden vervoerd".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team