Zoeken

Sancties na koninklijke woede vastgoedschandaal Al Hoceima

27 augustus 2014 - 17:16 - Marokkanen in het buitenland

©

Zaterdag reageerde een woedende Koning Mohammed VI op een vastgoedschandaal in Al Hoceima en beval een onderzoek. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën werden gedwongen om de vele klachten van gedupeerde Marokkanen in het buitenland te behandelen. Vastgoedgroep CGI, filiaal van de CDG bank, wordt van grootschalige bouwfouten beschuldigd.

Marokkaanse media berichtten begin deze week over de eerste resultaten van het onderzoek bevolen door Koning Mohammed VI. In de zaak Madinat Bades, naar de naam van een woningcomplex van 50 hectare gebouwd door de CGI in Al Hoceima, werden reeds twintig verantwoordelijken van de CGI gehoord en mogen het land niet verlaten. Dat schrijft TelQuel die zelf verwijst naar PJD-krant Attajdid.

In het onderzoek worden snel grote stappen gezet. In minder dan een week tijd heeft de inspectiecommissie belast met de zaak reeds twee projecten van de vastgoedgigant bezocht. Volgens Akhbar Al Yaoum gaat het om woningcomplexen in Aït Qamra, op ongeveer twintig kilometer van Al Hoceima, en in Issaguen op ruim 100 km afstand van de Riffijnse stad. Op beide werven werden technische bouwfouten opgemerkt.

Al Ittihad Al Ichtiraki schrijft dat het schandaal steeds groter wordt en spreekt van enkele honderden miljarden dirham aan overschrijdingen op de bouwwerven van de Marokkaanse groep in heel het land.

CGI-baas Mohamed Ali Ghannam

Begin van de zaak

Ter herinnering, een onderzoek werd door Koning Mohammed VI bevolen nadat hij lucht kreeg van een grootschalige fraude. De meeste klachten komen van Marokkanen uit Nederland en België. De slachtoffers hadden een groot verschil gemerkt tussen de beloftes van de CGI en de modelwoning die hen was getoond, en de kwaliteit van de woningen die hen werden geleverd.

Koning Mohammed VI had toen ook aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën gevraagd om extra controles uit te voeren op andere vastgoedprojecten van de CDG-bank in Al Hoceima, maar ook in Nador en andere steden van noord-Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team