Zoeken

Ruzie over Sahara met Algerije: Marokko roept op tot zelfbeschikking Kabylen

4 november 2015 - 15:30 - Marokko

©

Marokko heeft bij de Verenigde Naties gepleit voor de zelfbeschikking van de Kabylen in Algerije die "slachtoffer zijn van geweld" van het Algerijns regime.

Het koninkrijk heeft via Omar Rabi, adviseur van de Marokkaanse missie in New York, aan de Verenigde Naties gevraagd om op de "bescherming en bevordering van de rechten van de Kabylen" toe te zien.

"De internationale gemeenschap moet gehoor geven aan de stem van meer dan acht miljoen Kabylen die te lang in stilte en onzichtbaarheid zijn gehouden. Enkel op deze manier zal de muur van intolerantie jegens hen en de ontkenning van hun legitieme aspiraties instorten. De Kabylen moeten worden gehoord om hun wensen en verwachtingen waar te maken. De internationale gemeenschap heeft de plicht om hen te vergezellen, zodat ze hun legitieme recht op zelfbeschikking en autonomie kunnen uitoefenen."

Volgens Rabi worden de Kabylen van hun fundamentele rechten beroofd en onderworpen aan een algemene blokkade en collectieve bestraffing. De uitspraken van de diplomaat zijn een directe aanval op de steun van Algerije aan het Polisario, beweging dat al jaren de onafhankelijkheid van de Sahara eist.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team