Zoeken

Russische online goksite is financiële ramp voor Marokkaanse schatkist

11 april 2024 - 17:00 - Economie

©

De illegale Russische online goksite 1xBet haalt een flinke hap uit de inkomsten van de Marokkaanse Staatsloterij (MDJS). De enige legale aanbieder van sportweddenschappen in Marokko ziet miljoenen verloren gaan, terwijl de schatkist misloopt op belastingen en heffingen.

1xBet opereert al jarenlang illegaal in Marokko, in strijd met de geldende wetgeving en de Conventie van Macolin, die Marokko in 2021 heeft geratificeerd. De site accepteert betalingen via Marokkaanse bankkaarten, e-wallets en lokale tussenpersonen.

Lees ook: Marokkanen meer verslaafd aan drugs en gokken

De populariteit van 1xBet is te danken aan de hoge "Return to Player" (RTP) percentages, die variëren tussen 85% en 95%. Ter vergelijking: de MDJS hanteert een RTP van 66%, wat resulteert in een winstmarge van slechts 35% van de totale inkomsten uit weddenschappen in Marokko. In 2023 bedroeg dit 4,45 miljard dirham op een totaal van 12,63 miljard dirham. De MDJS draagt jaarlijks 600 miljoen dirham af aan het Nationaal Fonds voor Sportontwikkeling (FNDS).

Lees ook: Marokkaanse richkid wint 3 miljoen met gokken (foto’s)

De MDJS klaagt al jaren over illegale goksites die geen belasting of heffingen betalen, waardoor de Marokkaanse staat enorme bedragen misloopt. Op 31 maart 2023 diende de MDJS een klacht in tegen 1xBet bij het Openbaar Ministerie. In afwachting van de afhandeling van deze klacht mobiliseert de MDJS alle betrokken partijen, waaronder banken, media, deviezendienst, ministeries en sportbonden, om een einde te maken aan de illegale activiteiten van 1xBet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team