Zoeken

Qatar doneert 1,15 miljard aan Marokko voor landbouw

27 augustus 2014 - 23:06 - Economie

©

Marokko en Qatar hebben maandag in Rabat een donatieovereenkomst gesloten van 1,15 miljard dirham. Het geld zal dienen om landbouwprojecten in Marokko te financieren.

De overeenkomst werd ondertekend in het bijzijn van de Marokkaanse ministers Aziz Akhannouch van Landbouw en Mohamed Boussaid van Economie, en Ali Sheriff Al Emadi, Qatarese minister van Financiën.

Een eerste bedrag van 412 miljoen dirham werd door Qatar toegekend aan een irrigatieproject in Asjen, Ouezzane, dat een totale investering zal vergen van 515 miljoen dirham. Volgens minister Aziz Akhannouch zal het geïrrigeerd gebied in de regio met 2500 hectare worden uitgebreid. Voor het druppelirrigatiesysteem wordt water opgevangen bij de stuwdam van Oued El Makhazen.

Qatar heeft ook een bedrag van 736 miljoen dirham aan Marokko gedoneerd voor de aanleg van 16 miljoen hectare weidegronden. Het project zal in totaal 920 miljoen dirham kosten meldt staatspersbureau MAP.

Over dit project vertelde minister Akhannouch dat het moet bijdragen aan de versterking van voedselzekerheid en armoedebestrijding. Dit zal volgens hem gebeuren door middel van de diversificatie van gewassen zoals fruitbomen, voedergewassen en groentegewassen.

Weide in Beni Mellal

Meer dan een miljoen banen

Het eerste project is gericht op kleine en middelgrote landbouwers. Dankzij druppelirrigatie zullen zij hun netto bedrijfsinkomen met 613% verhogen, van 5160 naar 36.800 dirham per hectare grond. Bovendien brengt de aanleg van het systeem 1,2 miljoen tijdelijk en 300 blijvende banen met zich mee en zal het bijdragen aan een betere gezondheidszorg voor 3000 gezinnen.

Dankzij het tweede project zullen 400 kilometer gebiedsontsluitingswegen worden aangelegd ten behoeve van geïsoleerde dorpjes in het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team