Zoeken

Qatar 2022: FIFA weigert aanvoerdersband tegen islamofobie

11 december 2022 - 19:00 - Sport

©

Een aantal teams met overwegend islamitische spelers was van plan om tijdens het WK in Qatar een aanvoerdersband te dragen tegen islamofobie, maar dat voorstel is naar verluidt door de FIFA afgewezen. De internationale voetbalorganisatie verbood een aantal weken geleden ook al het dragen van de "One Love"-armband ter ondersteuning van LGBT+-rechten en stelde in plaats daarvan een reeks boodschappen voor, zoals onder meer "Nee tegen discriminatie".

"Qatar en een aantal andere teams met een moslimmeerderheid waren vergevorderde besprekingen aangegaan over de vraag of de spelers armbanden konden dragen om de aandacht te vestigen op de groei van islamofobie in de wereld," vertelt een hoge Qatarese ambtenaar aan Sky News. De aanvoerdersband was bedrukt met het patroon en de kleuren van de keffiyeh, een sjaal die traditioneel wordt gedragen in de Arabische wereld, met inbegrip van Palestina. Die vlag wapperde wel veelvuldig op de tribunes tijdens het toernooi en ook een aantal spelers zwaaiden met de Palestijnse vlag, waaronder een Marokkaanse international op 6 december.

Lees ook: FIFA prijst medeplichtigheid Hakimi en Ziyech

Het was de bedoeling dat de aanvoerders van de teams van Qatar, Saoedi-Arabië en Marokko armbanden zouden dragen met het opschrift: "Geen plaats voor islamofobie". Toen het voorstel voor de armband met de FIFA werd besproken, kregen ze te horen dat het in strijd is met de FIFA-regels en dus niet zou worden toegestaan," aldus de Qatarese functionaris.

Lees ook: Verwarring tussen Marokkaanse vlag en LGBT-embleem in Qatar

De teams hebben de beslissing aanvaard, maar waren teleurgesteld dat de belangrijke kwestie met negatieve gevolgen voor miljoenen moslims over de hele wereld, geen platform kreeg op het eerste WK dat in een regio wordt gehouden met een moslimmeerderheid. In een reactie op de zaak zei de FIFA dat zij niet op de hoogte was van het voorstel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team