Zoeken

Protest tegen gewelddadige uitzettingen naar Marokko

7 juli 2024 - 20:30 - Wereld

©

In het Belgische Vottem heeft het Collectief van verzet tegen centra voor vreemdelingen (CRACPE) zaterdag gedemonstreerd tegen de gewelddadige uitzettingen van migranten naar Marokko. Ongeveer vijftig mensen namen deel aan de protestactie.

De demonstranten verzamelden zich voor het detentiecentrum van Vottem en uitten kritiek op het Belgische beleid om migranten bijna standaard in detentie te plaatsen. Ze verwijten de Belgische regering "massale uitzettingen" naar Marokko.

Lees ook: Vliegtuig Royal Air Maroc omsingeld: uitzetting Marokkaan voorkomen

"Sinds de ondertekening van een akkoord met Marokko in april 2024 zijn de steeds gewelddadiger uitzettingen naar dat land toegenomen", zegt France Arets, verantwoordelijke van CRACPE. "Op 18 juni werden drie mannen en twee vrouwen op een commerciële vlucht van Brussel naar Casablanca uitgezet, begeleid door 28 politieagenten. Ze werden vastgebonden en met geweld achterin het vliegtuig gezet voordat de andere passagiers aan boord kwamen. Een van de mannen had bij aankomst blauwe plekken over zijn hele lichaam en een gebroken voortand."

Lees ook: Sterke toename uitzetting Marokkaanse asielzoekers uit Nederland

Het collectief uit zijn zorgen over het Europese migratiebeleid in het licht van de opkomst van rechts en extreemrechts. "De Belgische regering wil meer dan ooit uitzettingen en gesloten centra, waarvan er een nieuwe zou moeten openen in Jumet (Charleroi). In Italië heeft de regering Meloni de opening van twee centra met 3000 plaatsen in Albanië verkregen, waar migranten die via de Middellandse Zee aankomen rechtstreeks worden opgesloten. Dit alles is angstaanjagend", zegt Arets.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team