Zoeken

Portugal vraagt hulp aan Marokko om bosbranden te bestrijden

17 oktober 2017 - 14:40 - Wereld

©

Portugal wordt opnieuw geteisterd door belangrijke bosbranden. Het Zuid-Europees land heeft officieel hulp gevraagd aan de landen van de Europese Unie en aan Marokko.

De Portugese minister van Binnenlandse zaken heeft gevraagd dat het Europees mechanisme voor civiele bescherming en het samenwerkingsprotocol met Marokko voor het gebruik van blusvliegtuigen worden ingeschakeld.

Sinds zondag werden ruim 520 beginnende branden gemeld en kwamen zeker 35 mensen om het leven. Meerdere mensen worden nog vermist. Ruim 4000 brandweermannen proberen al drie dagen de vlammen te overmeesteren.

Marokko stuurde in de afgelopen jaren herhaaldelijk blusvliegtuigen naar Portugal om te helpen bij het bestrijden van bosbranden. Begin september werden eveneens blusvliegtuigen naar Italië gestuurd.

Het koninkrijk is zelf ook regelmatig getroffen door bosbranden. In de eerste negen maanden van het jaar ging meer dan 2057 hectare bos door brand verloren in Marokko. Volgens de Staatsdienst voor Water en Bossen werden in die periode 325 branden gedoofd. De regio Oriental is het meest getroffen door bosbranden. In de regio ging tussen januari en september 950 hectare bos verloren. De regio Tanger-Tetouan volgt met 583 hectare bos. In Marokko worden 99% van de bosbranden door de mens veroorzaakt. Dat blijkt uit gegevens van de Staatsdienst Water en Bossen.

In het Middellandse-Zeegebied gingen in Portugal, Spanje en Frankrijk respectievelijk 213.986 hectare, 81.929 hectare en 13.574 hectare bos door brand verloren in de eerste negen maanden van het jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team