Zoeken

Polisario waarschuwt Marokko

11 november 2020 - 15:00 - Marokko

©

Vanwege de aanwezigheid van het Marokkaanse leger (FAR) bij de grensovergang Guerguerat is het conflict tussen Marokko en de Polisario weer opgelaaid. De separatisten waarschuwen Rabat voor de mogelijke gevolgen van een militaire escalatie.

Tijdens een bijeenkomst van de Polisario, voorgezeten door secretaris-generaal Brahim Ghali, stond een "onderzoek naar de gevolgen van de voortdurende schending door de Marokkaanse bezetting van de militaire overeenkomst N1 en van het staakt-het-vuren" centraal. In een verklaring over de bijeenkomst roept de Polisario "een maximale noodtoestand uit om het hoofd te bieden aan de hardnekkigheid van Marokko bij het bezetten van delen van het Sahrawi-gebied en het negeren van zijn verplichtingen ten opzichte van het Sahrawi-deel."

Ook beschreef Ghali de aanwezigheid van de Marokkaanse strijdkrachten gedurende de twee voorgaande dagen tegenover Sahrawi-burgers die demonstreerden in de regio Guerguerat als een "gevaarlijke ontwikkeling." Dit zou volgens de separatisten tevens schadelijk zijn voor de VN-missie MINURSO.

Het Polisario-front heeft ook "de voortdurende Marokkaanse bezetting" van bepaalde delen van het grondgebied van de SADR, lid van de Afrikaanse Unie, veroordeeld. Ze beschuldigen Marokko ervan dat ze proberen onder gemaakte afspraken met de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie uit te komen. De Polisario houdt Marokko verantwoordelijk voor wat zij een "gevaarlijke situatie" noemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team