Zoeken

Polisario provoceert Marokko: “We blijven in Guerguerat”

6 maart 2017 - 17:30 - Marokko

©

Marokko heeft onlangs zijn goede wil getoond door op vraag van de Verenigde Naties zijn troepen uit Guerguerat, in het zuiden van het land, terug te trekken. Bij de onafhankelijkheidsbeweging voor de Sahara Polisario wordt een terugtrekking echter geweigerd.

Mhamed Khadad, een van de leiders van de Polisario, sprak met persagentschap AFP over de situatie in Guerguerat. Volgens hem schendt Marokko de wapenstilstand in de regio. “We blijven ter plekke zolang de schendingen van de wapenstilstand in de bufferzone voort blijven duren”, aldus Khadad.

Het gebied van enkele vierkante kilometers ligt bij de grens met Mauritanië. Eind augustus had Marokko wegen in de regio aangelegd in overleg met de Verenigde Naties en Mauritanië.

De Marokkaanse autoriteiten hadden op hetzelfde moment nieuwe maatregelen getroffen om de smokkel van goederen, drugs en wapens in de regio beter te bestrijden en besloten de honderden verlaten autowrakken weg te halen.

Volgens Marokkaanse bronnen rijdt het verkeer terug normaal in de regio. Strijders van de Polisario hadden dagenlang vrachtwagens tegengehouden met “tekenen van de Marokkaanse bezetting in de Westelijke Sahara”. Het ging voornamelijk om kaarten van Marokko met zijn Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team